



Cloncurry BeefUp forum and field day 21–22 October 2021 (Thursday and Friday)

Venue Cloncurry Council Shire Precinct, 37 Scarr St, Cloncurry QLD 4824

Thursday 8.00am – 5.00pm followed by dinner at 7.30pm

Friday 8.00am - 1.00pm

Join us for the 2021 Cloncurry BeefUp forum and field day, delivered by Meat & Livestock Australia.

About BeefUp

Time

BeefUp forums provide an opportunity for northern Australian beef producers to learn about the latest on-farm research and technologies and meet others working in the red meat industry. Hear first-hand about the outcomes of MLA R&D and the next steps to drive profitability and productivity in your red meat business.

Why should I attend a BeefUp forum?

- hear about the latest red meat research, development and adoption programs with a whole-farm and value chain focus
- interact with expert speakers including leading producers, advisors and researchers
- access tools and insights tailored to your local area.

Event features

- RD&A and market update from MLA
- producers sharing practical, commercial insights
- interactive Q&A panel sessions addressing animal production, next generation and grazing land management
- afternoon paddock tour
- networking drinks and entertainment.



Cost: MLA members \$25. Non members \$50. **RSVP**: **Friday 15 October 2021** Includes: Morning and afternoon teas, lunch, dinner.

Contact: BeefUp Event Coordinator

Name: Rosie Peace P: +61 8 8942 3388

E: beefup@associatedadvertising.com.au





Time	Thursday 21 October	
8.00am	MLA opening address	
	Doug McNicholl, Program Manager - Sustainability Innovation, Meat & Livestock Australia	
	(30mins)	
Animal Production facilitated by Kieran Smith		
8.30am	Phosphorus: adoption and economics	
	Tim Schatz, Principal Pastoral Production Research Officer, NT Department of Industry, Tourism	
0.20am Danal	and Trade (45mins & 15mins Q&A) The Northern Breeding Business (NB2) RD&A strategic partnership	
9.30am - Panel	Dr Lee A Fitzpatrick, Northern Management Committee Chair (30mins & 15mins Q&A)	
	Strategies to improve milk delivery and calf survival	
	Luis Prada e Silva, Principal Research Fellow Centre for Animal Science, University of Queensland	
	(30mins & 15mins Q&A)	
10.45am	Morning tea	
Grazing land management		
11.00am - Panel	Approaches to low cost and sustainable grazing facilitated by Ian Braithwaite	
	Stuart Austin, General Manager, Wilmot Cattle Co (Virtual - 10mins)	
	Steve Taylor, Beef Producer (10mins)	
	Nikko Lord, Manager, Lord Pastoral <i>(10mins)</i>	
	(20mins Q&A)	
12.00	Consequel authority and altimate dutinous	
12.00pm	Seasonal outlook and climate drivers Dr Chelsea Jarvis, Research Fellow, University of Southern Queensland's Centre for Applied	
	Climate Sciences (30mins)	
	cimilate sciences (somms)	
12.30pm - Panel	Optimising drought resilience facilitated by Lindsey Perry	
2 2 12 13 13 13 13 13 13 13 13 13 13 13 13 13	Dr Maree Bowen, Principal Research Scientist, Beef and Sheep, DAF (Virtual - 20mins)	
	Col Burnett, Co-owner, Burnett Holdings (10mins)	
	(15mins Q&A)	
4.45	Ide	
1.15pm	Lunch	
1.45pm	MLA research & development introduction Nigel Tomkins, Manager R&D, Meat & Livestock Australia (15mins)	
	Niger Fortikins, Manager NaD, Meat & Livestock Adstralia (13/11/11/5)	
2.15pm	Priority setting workshop	
	Nigel Tomkins, Manager R&D, Meat & Livestock Australia (45mins)	
2.45pm	Afternoon tea	
People		
3.00pm	Succession planning, how to start the discussion and common roadblocks to good outcomes	
	Tim Lane, ProAgtive (45mins)	
2.45	One hand have been discounted to a consensation of the constitution of the constitutio	
3.45pm	One beef business' perspective on generational change in industry	
	Alister McClymont, Partner, AJM Pastoral <i>(15mins)</i>	
4.00pm - Panel	Taking the reins (Developing yourself to develop the business – Advancing Beef Leaders)	
oopiii i dilei	facilitated by Megan Munchenberg	
	Robert Chaplain, Wynberg Station	
	Anita McNamara, Veterinarian and Grazier	
	(60mins)	
F 00		
5.00pm	Close	





Time	Friday 22 October
8.30am	New research on pain relief
	Dr Dominique Van der Saag, Lecturer in Animal Welfare Science and Animal Behaviour, Sydney
	School of Veterinary Science, The University of Sydney (Virtual - 30mins)
9.00am	Benefits of drones in northern beef herds (45mins)
	Luke Chaplain, beef producer
9.45am	Introducing Angus genetics to northern Australia
	Ben McGlynn, General Manager North, Paraway Pastoral Co (Virtual - 30mins)
10.15am	Morning tea
10.30am	Mitchell grass response
	Linsey Perry, Senior Extension Officer, Department of Agriculture and Fisheries (30mins)
11.00am	Using satellite imagery for pasture estimation
	Phil Tickle, co-founder and Managing Director of Cibo Labs. (45mins)
11.45am	Producer Perspective
	Steve Taylor, Beef Producer <i>(30mins)</i>
12.15am	Q&A with the morning's speakers facilitated by Lindsey Perry
12.30pm	Lunch
1.00pm	Event concludes